Кутя - це не просто традиційна страва на Різдво, а й символ сімейного щастя та єдності. Відома кулінарка Лілія Цвіт поділилася рецептом, який здобув популярність в українських сім'ях.

Кутя. Фото: Подробиці
Кутя. Фото: Подробиці

Для основи та заправки вам знадобляться такі продукти:

  • Пшениця шліфована - 150 г;
  • Мак сухий - 150 г;
  • Халва соняшникова - 200 г;
  • Мед натуральний - 100 г;
  • Сіль - щіпка (для варіння пшениці).

Для багатого наповнення підготуйте:

  • Орехове асорті (фундук, мигдаль, кеш'ю, волоські горіхи) - по 50 г кожного виду;
  • Сухофрукти: курага - 100 г, журавлина - 100 г, родзинки світлі та темні - по 50 г;
  • Пряні добавки: цедра половини лимона та 1/2 ч. ложки меленої кориці.

Спосіб приготування:

Популярні новини зараз

Ухилятися стане неможливо: мобілізація вийде на новий рівень

Вдарять морози й нічні, й денні: синоптики розповіли, коли в Україну прийде похолодання

ПФУ ходитиме з перевірками по домівках: за що можуть скасувати субсидію

Навіть якщо є відстрочка або бронь: у ТЦК дали чоловікам 7 днів

Показати ще

Промийте пшеницю і залийте холодною водою на ніч. Це дозволить зернам набухнути та швидше зваритися. Вранці воду злийте і замініть її чистою.

Варіть пшеницю на середньому вогні близько години з додаванням щіпки солі. Постійно помішуйте, щоб вона не пригоріла, і за потреби додавайте воду. Рекомендується залишати консистенцію каші трохи рідкою, щоб вона не стала занадто густою.

Покладіть мак у каструлю з товстим дном, залийте водою і доведіть до кипіння. Перелийте першу воду через сито. Потім знову залийте мак чистою водою в пропорції 1:2 і варіть 30-40 хвилин на маленькому вогні, поки рідина повністю не випарується. Після охолодження, подрібніть мак до утворення білого молочка за допомогою блендера, м'ясорубки або макітри.

Розімніть халву виделкою і з'єднайте з подрібненим маком, перш ніж додавати до каші. Журавлину, курагу і кілька видів родзинок залийте окропом на пару хвилин, після чого процідіть. Змішайте з меленим корицею та лимонною цедрою для яскравості смаку. Підсмажте горіхи на сухій сковороді для посилення аромату, потім подрібніть так, щоб залишились великі шматочки.

У великій мисці з'єднайте підготовлені інгредієнти - пшеницю з халвою і маком, сухофрукти, горіхи. Заправте все медом (якщо мед густий, можна трохи розтопити його на водяній бані). Дайте куті настоятися хоча б 1-2 години, щоб пшениця вбрала всі аромати та смаки.