Яскраві інгредієнти, несподівані поєднання та трохи ностальгії — ці салати зроблять новорічний стіл сучасним і по-справжньому святковим.

Новий рік — це завжди більше, ніж просто вечеря. Це запах мандаринів, тихе потріскування гірлянди, келих ігристого і, звісно, салати, без яких свято просто не складається. Але у 2026-му хочеться легкості: менше важкого майонезу, більше смаку, кольору і свіжості.

Новорічний стіл. Фото: скрін youtube

Ми зібрали добірку салатів для новорічного столу — від легких безмайонезних варіантів до «ресторанних» композицій і перевіреної часом класики, яка звучить по-новому.

Салати на Новий рік без майонезу

Щоб салат був ситним і запам’ятався, майонез не обов’язковий. Навпаки — оливкова олія, фрукти, горіхи й ароматні спеції дозволяють інгредієнтам заграти повним смаком. До речі, господиня 2026 року — Червоний Вогняний Кінь — таку легкість точно схвалить.

Популярні новини зараз

Нечесна індексація: чому пенсіонери отримують менше, ніж повинні

Енергетики розповіли, чи вводитимуть аварійні відключення світла під час холодів

Відключення триватимуть до весни: де буде найгірша ситуація зі світлом

Нові правила переказів: які гроші заборонять переказувати

Показати ще

Різдвяний салат з апельсинами, гранатом і горіхами

Цей салат ідеально балансує більш ситні страви на столі. Соковиті апельсини, гранатові зерна, фета і горіхи створюють святкову композицію, яка виглядає ефектно й освіжає.

Вам знадобляться:

  • 1 апельсин;
  • половинка граната;
  • 80–100 г фети;
  • 40 г волоських горіхів;
  • чверть червоної цибулі;
  • 150 г салатного міксу.

Для заправки:

  • 3 ст. л. рослинної олії;
  • 1 ч. л. меду;
  • 1 ст. л. яблучного оцту;
  • 0,5 ч. л. діжонської гірчиці;
  • сіль і перець за смаком.

Апельсин почистити й нарізати часточками. Горіхи злегка обсмажити на сковорідці. Цибулю нарізати тонкими кільцями, гранат розібрати на зерна. Змішати листя салату, цибулю, апельсин і гранат.

Різдвяний салат, зображення: ua.depositphotos.com

Салат зі скумбрії з овочами

Ніжна запечена скумбрія, свіжі томати та рукола створюють гармонійний і водночас небанальний смак. Легкий, але поживний варіант для святкового столу.

Вам знадобляться:

  • 1 середня скумбрія;
  • 8 дрібних томатів;
  • 1 червона цибулина;
  • 50 г руколи;
  • сіль, лимонний сік і олія за смаком.

Скумбрію почистити, видалити кістки, натерти сіллю і запекти в духовці. Остудити і нарізати філе дрібними шматочками. Нарізати томати, цибулю — кубиками. Змішати з рибою, додати руколу.

Приготувати заправку з лимонного соку, олії та спецій і полити салат. Довести до смаку сіллю, акуратно перемішати.

Коул-слоу без майонезу

Свіжий, хрумкий і дуже адаптивний салат. За бажанням його легко змінювати, але й у базовій версії він виглядає святково.

Вам знадобляться:

  • 200 г білокачанної капусти;
  • 200 г червонокачанної капусти;
  • 1 морквина;
  • 1 червоне яблуко;
  • половинка граната;
  • 3 пера зеленої цибулі.

Для заправки:

  • 3 ст. л. рослинної олії;
  • 1,5 ст. л. яблучного оцту;
  • 1 ч. л. меду;
  • 1 ч. л. діжонської гірчиці;
  • сіль і перець за смаком.

Тонко нашаткувати капусту, моркву й яблуко натерти на крупній тертці. Додати зелену цибулю та зерна граната. Змішати інгредієнти заправки, залити салат і перемішати.

Салат "Коул-слоу", зображення: ua.depositphotos.com

Ресторанні салати на Новий рік

Хочеться трохи шику? Ці салати виглядають так, ніби їх щойно подали в хорошому ресторані — але готуються вдома без зайвої метушні.

Салат із запеченим виноградом, куркою і медово-гірчичною заправкою

Запечений виноград стає карамельним, курка — ніжною, а разом вони створюють насичений, але легкий смак.

Вам знадобляться:

  • 300 г курячого філе;
  • 200 г темного винограду;
  • 70–100 г руколи або шпинату;
  • 40 г мигдалю або волоських горіхів.

Для заправки:

  • 1 ч. л. діжонської гірчиці;
  • 1 ч. л. меду;
  • 2 ст. л. рослинної олії;
  • 1 ст. л. соку лимона.

Курку запекти або обсмажити й тонко нарізати. Виноград запекти 10 хвилин за 180 °С. Змішати салат, курку, виноград, посипати горіхами і полити заправкою.

Салат із запеченим виноградом і куркою, зображення: ua.depositphotos.com

Італійський салат із печеним перцем та апельсином

Сонячний, ароматний і дуже святковий — ніби шматочок середземноморської відпустки серед зими.

Вам знадобляться:

  • 2 червоні болгарські перці;
  • 2 апельсини;
  • половинка червоної цибулі;
  • 3–4 ст. л. рослинної олії;
  • 1 ст. л. яблучного або білого винного оцту;
  • сіль і перець за смаком;
  • зелень.

Перець запекти, зняти шкірку і нарізати смужками. Апельсини очистити від плівок. Цибулю нарізати півкільцями. Змішати з заправкою.

Фруктово-горіховий салат «Вальдорф»

Класика, яка не старіє. Легкий, святковий і добре знайомий смак — у сучасній версії без важкого майонезу.

Вам знадобляться:

  • 2 солодких яблука;
  • 2–3 стебла селери;
  • 150 г винограду без кісточок;
  • 40 г волоських горіхів;
  • 100 г листя салату.

Для заправки:

  • 100 г грецького йогурту;
  • 1 ст. л. лимонного соку;
  • 1 ч. л. меду;
  • сіль і перець за смаком.

Салат "Вальдорф", зображення: ua.depositphotos.com

Класичні салати на Новий рік

Без "Олів’є" і "Шуби", але з тією самою теплою нотою знайомих смаків — для тих, хто цінує традиції.

"Гранатовий браслет"

Салат із радянської епохи, який і сьогодні виглядає ефектно і святково.

Вам знадобляться:

  • 300 г курячого філе;
  • 2 буряки;
  • 1 морквина;
  • 1 яблуко;
  • 1 гранат;
  • сметана з йогуртом (50/50);
  • сіль, перець.

Готувати шарами, змащуючи кожен легким соусом. Зверху — зерна граната.

Салат "Гранатовий браслет", зображення: ua.depositphotos.com

Салат із шинкою та ананасом

Ніжний, легкий і дуже новорічний.

Вам знадобляться:

  • 200 г шинки;
  • 150 г консервованого ананаса;
  • 3 яйця;
  • 2 свіжих огірки;
  • сметана з йогуртом;
  • сіль, перець.

"Цезар" із грудинкою та йогуртовою заправкою

Сучасна класика, яка давно прижилася на святкових столах.

Вам знадобляться:

  • 1 качан салату;
  • 250 г курячого філе;
  • 2–3 скибочки хліба;
  • часник;
  • 50 г пармезану;
  • сіль, перець, паприка.

Для заправки:

йогурт, гірчиця, лимонний сік, олія, часник, спеції.

салат "Цезар", скріншот з відео

Нагадаємо про 12 магічних, пісних страв на Святвечір: що обов’язково має бути на столі 24 грудня та чому це приносить щастя.

Раніше ми повідомляли про рецепт новорічної курочки в апельсинах та журавлинах: аромат свята заповнить усю квартиру.

Також ми писали, що Новий рік смачніше не буває: рецепт святкових бутербродів з оселедцем, які тануть у роті.