Найповажніша родина на планеті - дев’ятеро братів і сестер на прізвище Меліс із маленького села на Сардинії, чий загальний вік перевищив 800 років, - протягом усього життя щодня їли один і той самий поживний суп. Сьогодні цей рецепт вважають одним із секретів їхнього довголіття, пише Daily Express.
Цей густий, ситний і корисний суп, який став популярним завдяки дослідникам так званих "Блакитних зон" (регіонів, де мешкає найбільше довгожителів), готують із простих сезонних овочів, але основою залишаються бобові та особлива сардинська паста.
Інгредієнти:
- ½ склянки сушених очищених бобів;
- ½ склянки сушеної квасолі (в оригіналі сорт "кренбері", але підійде будь-яка строката);
- ⅓ склянки сушеного нуту;
- 7 ст. л. оливкової олії;
- 1 цибулина (дрібно нарізана);
- 2 морквини (нарізані шматочками);
- 2 стебла селери (порізані);
- 2 ч. л. подрібненого часнику;
- 1 банка консервованих помідорів у власному соку (приблизно 400 г);
- 3 картоплини (нарізані кубиками);
- 1 ½ склянки подрібненого фенхелю;
- ¼ склянки нарізаної петрушки;
- Кілька свіжих листочків базиліку;
- ⅔ склянки фрегули (сардинська паста; можна замінити на орзо, птітім чи іншу дрібну пасту);
- ½ ч. л. солі та трохи чорного перцю до смаку;
- ¼ склянки тертого сиру Пекоріно Романо (або пармезану).
Приготування:
Газу не вистачає: початок опалювального сезону відкладається
Терміново перевіряйте "Дію": ТЦК почали розсилати нові штрафи українцям
За борги розрахуєтесь квартирою: кого торкнеться новий механізм стягнень
"Бабине літо" повертається? Коли в Україні знову потеплішає, прогноз погоди на жовтень
Замочіть боби, квасолю та нут у мисці з водою щонайменше на 8 годин (краще на ніч). Потім злийте воду та добре промийте. У великій каструлі розігрійте 3 ст. л. оливкової олії, додайте цибулю, моркву та селеру. Обсмажуйте приблизно 5 хвилин, періодично помішуючи.
Додайте часник і готуйте ще хвилину, потім висипте помідори, картоплю, фенхель, петрушку, базилік і попередньо замочені бобові. Залийте водою так, щоб вона покривала інгредієнти на 2-3 см. Доведіть до кипіння, зменште вогонь і варіть без кришки 1-1,5 години, поки бобові не стануть м’якими. За потреби доливайте воду.
Приготування:
Замочіть боби, квасолю та нут у мисці з водою мінімум на 8 годин (краще на ніч). Потім злийте воду і ретельно промийте їх. У великій каструлі розігрійте 3 ст. л. оливкової олії. Додайте цибулю, моркву та селеру. Обсмажуйте близько 5 хвилин, періодично помішуючи.
Всипте часник, готуйте ще хвилину, потім додайте томати, картопля, фенхель, петрушку, базилік та попередньо замочені бобові. Налийте води так, щоб вона покрила інгредієнти на 2-3 см. Доведіть до кипіння, потім зменшіть вогонь і варіть без кришки близько 1-1,5 години, поки бобові не стануть м'якими. За потреби підливайте воду.
Коли бобові будуть готові, додайте пасту, посоліть, поперчіть і варіть без кришки ще приблизно 10 хвилин, поки макарони не приготуються. Перед подачею налийте в кожну тарілку трохи оливкової олії, розлийте суп і посипте тертим сиром.
- Раніше портал Знай писав про секрет ідеальної осені: гарбуз з м'ясною начинкою та розплавленим сиром, рецепт.
- Крім того, ми повідомляли про гострий крем-суп з гарбуза та помідорів, який зігріє навіть у холодні та дощові дні, рецепт.
- Також портал інформував про осінній кайф за 30 хвилин: золотистий гарбузовий крамбл, що пахне жовтнем.