Літо, дача, мангал - здається, нічого не може затьмарити ароматний шашлик на свіжому повітрі.

Але лікарі нагадують: навіть найапетитніший шматочок може стати причиною проблем, якщо вибрати неправильний маринад.

Шашлики, зображення з вільних джерел

Кисло - не завжди корисно

За словами терапевта, найбільшу небезпеку становлять кислі маринади — особливо ті, що ґрунтуються на оцті. Такі рецепти нерідко використовують для надання м'ясу пікантності та м'якості, але людям із гастритом, виразкою або іншими захворюваннями шлунково-кишкового тракту (ЖКТ) вони категорично протипоказані.

Гострий ризик та жирні помилки

Тим, у кого є проблеми з жовчним міхуром або підшлунковою залозою, слід з особливою увагою підходити до вибору м'яса і маринаду. Жирні шматки разом із гострими спеціями можуть спровокувати серйозне загострення.

Популярні новини зараз

Спека у 40+ накриє всю країну: українців застерегли від аномальної погоди

Пенсії підвищаться майже на 600 гривень: у кого та за якої умови

Українців стривожили податком на пенсію: кому доведеться платити

Показники лічильників не прийматимуть: платити доведеться за іншим принципом

Показати ще

Шашлик, фото: Знай.ua

Молочка - не завжди мило

На перший погляд, маринади на основі кефіру, йогурту або сметани здаються щадними та корисними. Але тут теж є нюанс: якщо м'ясо довго перебуває у теплому середовищі, кисломолочні продукти можуть стати справжньою бактерицидною бомбою. Підсумок - ризик харчового отруєння чи кишкової інфекції.

Що робити?

Якщо ви або ваші гості мають проблеми з шлунково-кишковим трактом, варто вибирати щадні варіанти маринадів: наприклад, на основі мінеральної води з пряними травами, лимонного соку в помірних кількостях або ніжних соєвих соусів без зайвої гостроти та кислоти.

Шашлик, кадр з відео

Пам'ятайте: смачний шашлик – це не лише про маринад, а й про турботу про здоров'я.

Нагадаємо про рецепт шашлику в найкращих традиціях: ніжне куряче м'ясо в йогуртовому маринаді, яке тане у роті.

Раніше ми повідомляли про травневі шашлики без наслідків: яке м'ясо вибрати, щоб не зашкодити здоров'ю.