Захистити себе від застуди в холодну пору року допоможе рецепт із соснових шишок – це зілля давно відомо у народі, але готувати його вміють одиниці.
У такому варенні багато корисних речовин, смоли та ефірні олії, що полегшують дихання.
Що знадобиться:
- Півкіло соснових шишок;
- 800 г цукру;
- 800 мл води;
- Столова ложка лимонного соку.
Як готувати:
Школи змінюють правила: що чекає на учнів та батьків з 1 вересня 2025 року
Нові правила вручення повістки: присутність чоловіка не обов’язкова
Частині пенсіонерів не зарахують ціле десятиліття стажу: про що варто знати
ТЦК жорстко взялося за переселенців: нові правила мобілізації
- Шишки мають бути маленькими та м'якими. В ідеалі – не більше 2,5 см. Збирати шишки краще у віддаленому лісі, подалі від траси.
- Шишки очистити від гілок та хвої, промити, залити холодною водою на кілька годин.
- У каструлю з нержавіючої сталі всипати шишки, залити водою на палець вище рівня сировини. Всипати цукор, перемішати.
- Варити в шість етапів, щоразу доводячи до кипіння, знімаючи з вогню після 10 хвилин варіння і повного остигання. Між кип'ятіннями накривати каструлю пледом для прогрівання.
- На останньому етапі влити лимонний сік, перемішати, розлити в банки і закатати.
Шишки в такому варенні не їдять! Якщо хочете позбавитися смоли, процідіть варення через марлю і закрийте на зиму тільки корисний сироп.
Нагадаємо про пікантний маринований часник на зиму: простий рецепт без стерилізації банок.
Раніше ми повідомляли про рецепт "колгоспних" котлет із хлібом: коли грошей немає, але дуже хочеться.