Заготівлі консервованих огірків на зиму у всіх українців стоятиму на одному з перших місць разом із помідорами.

Купа баночок стоять у ряд і чекають свого часу: вечері з пюрешкою, приготування вінегрету або святкового столу на Новий рік та Різдво.

Але буває і так, що рідина в банці з огірками раптово помутніла. Чи можна вживати такий продукт і що взагалі робити в такій ситуації?

Консервація огірків, фото - Tochka.net

Чому мутніють консервовані огірки і чи можна їх їсти

Правильно проведена консервація огірків забезпечує тривале зберігання — до двох років. Але іноді, здавалося б, всі необхідні умови дотримані, а в банках з огірками все одно з'являється каламутний осад, і вони починають вибухати. Це найнеприємніша ситуація для господарок, які, ймовірно, щось таки не врахували під час проведення консервації.

Популярні новини зараз

Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії

У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося

В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись

ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити

Показати ще

Консервовані огірки можуть погано зберігатися у банках з кількох причин:

  • погано вимиті та недостатньо стерильні банки або кришки;
  • неякісні, м'які або місцями зіпсовані огірки;
  • використання огірків різних сортів у одному банку;
  • використання салатних сортів огірків;
  • надто щільне заповнення банок огірками;
  • порушення рецептури консервації;
  • порушення технології консервації;
  • неякісні банки, з тріщинами та сколами на шийці;
  • використання йодованої солі під час консервації.

Огірки. Фото: скриншот з відео

Крім того, мають значення умови зберігання готових консервованих огірків. Банки із заготівлями повинні знаходитись у прохолодному місці, далеко від опалювальних приладів та без доступу прямих сонячних променів. Причиною помутніння консервованих огірків може стати висока чи непостійна температура довкілля.

Як врятувати консервовані огірки

Якщо в банках із консервованими огірками з'явилися ознаки помутніння протягом трьох днів після заготівлі, можна спробувати врятувати їх просто шляхом повторного консервування.

Для цього огірки виймають із банок, промивають під холодною проточною водою під краном, після цього прополіскують у солоній воді з розрахунку 30 г солі на 1 л води, і знову поміщають у холодну воду приблизно на 20 хвилин.

Одночасно зливають розсіл із банок і кип'ятять його двічі по 15 хвилин. Після цього миють банки та проводять їх повторну стерилізацію, ретельно миють кришки.

Огірки закладають у підготовлені банки, заливають гарячим розсолом та додають по одній чайній ложці оцту на трилітрову банку.

Скрін, відео YouTube консервація

Після того, як загорнуті огірки охолонуть, їх ставлять на зберігання в прохолодне місце.

У процесі охолодження не забувайте про перевертання закатаних банок вгору дном і загортання в теплий рушник - це знизить ризик вибуху банки.

Що робити з огірками, якщо банки почали вибухати

Якщо після консервації минуло чимало часу, а банках з огірками з'явилися ознаки помутніння, слід просто почекати. Іноді протягом кількох днів розсіл знову стає прозорим і огірки продовжують маринуватися.

Якщо за кілька днів банки почнуть вибухати, їх можна розкрити і спробувати закатати знову за попереднім рецептом, дещо збільшивши кількість оцту.

І останнє важливе доповнення — якщо банки вибухнули, викидати огірки необов'язково, їх можна використовувати для приготування розсольника чи солянки.

Розсольник, кадр з відео

Нагадаємо, чим замінити дорогі яйця у фарші, випічці та млинцях: ці поради заощадять вам гроші.

Раніше ми повідомляли, як зробити ароматне вино з варення: простий рецепт, а вийде краще, ніж "Ізабелла".