Заготівлі консервованих огірків на зиму у всіх українців стоятиму на одному з перших місць разом із помідорами.
Купа баночок стоять у ряд і чекають свого часу: вечері з пюрешкою, приготування вінегрету або святкового столу на Новий рік та Різдво.
Але буває і так, що рідина в банці з огірками раптово помутніла. Чи можна вживати такий продукт і що взагалі робити в такій ситуації?
Чому мутніють консервовані огірки і чи можна їх їсти
Правильно проведена консервація огірків забезпечує тривале зберігання — до двох років. Але іноді, здавалося б, всі необхідні умови дотримані, а в банках з огірками все одно з'являється каламутний осад, і вони починають вибухати. Це найнеприємніша ситуація для господарок, які, ймовірно, щось таки не врахували під час проведення консервації.
Пенсіонерів обкладуть податками: у кого держава забиратиме частину виплат
Водіїв попередили про важливий документ: не подбаєте – готуйте валізу грошей
Старі квартири обкладають податком: українці скоро отримають листи
Мобілізація чоловіків предпенсійного віку: що роблять ТЦК з чоловіками 50+
Консервовані огірки можуть погано зберігатися у банках з кількох причин:
- погано вимиті та недостатньо стерильні банки або кришки;
- неякісні, м'які або місцями зіпсовані огірки;
- використання огірків різних сортів у одному банку;
- використання салатних сортів огірків;
- надто щільне заповнення банок огірками;
- порушення рецептури консервації;
- порушення технології консервації;
- неякісні банки, з тріщинами та сколами на шийці;
- використання йодованої солі під час консервації.
Крім того, мають значення умови зберігання готових консервованих огірків. Банки із заготівлями повинні знаходитись у прохолодному місці, далеко від опалювальних приладів та без доступу прямих сонячних променів. Причиною помутніння консервованих огірків може стати висока чи непостійна температура довкілля.
Як врятувати консервовані огірки
Якщо в банках із консервованими огірками з'явилися ознаки помутніння протягом трьох днів після заготівлі, можна спробувати врятувати їх просто шляхом повторного консервування.
Для цього огірки виймають із банок, промивають під холодною проточною водою під краном, після цього прополіскують у солоній воді з розрахунку 30 г солі на 1 л води, і знову поміщають у холодну воду приблизно на 20 хвилин.
Одночасно зливають розсіл із банок і кип'ятять його двічі по 15 хвилин. Після цього миють банки та проводять їх повторну стерилізацію, ретельно миють кришки.
Огірки закладають у підготовлені банки, заливають гарячим розсолом та додають по одній чайній ложці оцту на трилітрову банку.
Після того, як загорнуті огірки охолонуть, їх ставлять на зберігання в прохолодне місце.
У процесі охолодження не забувайте про перевертання закатаних банок вгору дном і загортання в теплий рушник - це знизить ризик вибуху банки.
Що робити з огірками, якщо банки почали вибухати
Якщо після консервації минуло чимало часу, а банках з огірками з'явилися ознаки помутніння, слід просто почекати. Іноді протягом кількох днів розсіл знову стає прозорим і огірки продовжують маринуватися.
Якщо за кілька днів банки почнуть вибухати, їх можна розкрити і спробувати закатати знову за попереднім рецептом, дещо збільшивши кількість оцту.
І останнє важливе доповнення — якщо банки вибухнули, викидати огірки необов'язково, їх можна використовувати для приготування розсольника чи солянки.
Нагадаємо, чим замінити дорогі яйця у фарші, випічці та млинцях: ці поради заощадять вам гроші.
Раніше ми повідомляли, як зробити ароматне вино з варення: простий рецепт, а вийде краще, ніж "Ізабелла".