Зовсім скоро всі господині почнуть готуватися до одного з найважливіших християнських свят, яке відзначається більш ніж в 100 країнах світу. Приготування до Різдва зазвичай починаються ще за пару днів - всі наводять чистоту в будинку, завершують суворий піст, відправляються у православні храми на богослужіння, і звичайно ж, роблять заготовки для святкового столу.
Всього на столі в різдвяний вечір має стояти 12 страв, і кутя - найголовніша з них. Існує чимало цікавих рецептів приготування традиційної різдвяної солодощі. Її готують з різної крупи, з додаванням меду і маку.
Кутя з рису
Інгредієнти:
Рис пропарений - 1 стакан
Мак – 100 г
Горіхи – 100 г
Ізюм
Мед за смаком
Приготування:
Пенсіонерам "навісять" новий фінансовий тягар: ніяких пільг не чекайте
Пенсіонерам приготували доплати: хто отримає надбавку до пенсії понад 2 тисячі гривень
Ощадбанк скасував обмеження для власників карток: що стане безкоштовним
Пенсіонери також отримають свою "тисячу" на карту: кому адресовано надбавку
1. Рис пропарений відварюємо до готовності.
2. Мак промиваємо гарячою водою, проварюємо хвилин 5, добре зціджують воду і розтираємо до появи білого молочка.
3. Горіхи необхідно дрібно порубати.
4. Охолоджений пропарений рис з'єднуємо з маком, додаємо за смаком мед, родзинки і подрібнені горіхи. Все добре розмішуємо.
Кутя з перловки
Інгредієнти:
Перловка - 200 г
Мак – 150 г
Очищені горіхи - 50 г
Ізюм - 50 г
Мед і цукор за смаком
Вершки - 1/2 склянки
Приготування:
1. Перловку промиваємо і заливаємо водою в співвідношенні 1 до 3. Варимо перловку до готовності, як зазначено на упаковці, після цього охолоджуємо кашу.
2. Мак заварюємо окропом і варимо до тих пір, поки не буде легко розтиратися між пальцями. Мак ретельно відціджують і перекручуємо через м'ясорубку або ж перетираємо в ступці.
3. Для того щоб родзинки розм'якли їх попередньо запарюємо в окропі 5-10 хвилин.
4. Мак додаємо в перлову кашу, додаємо подрібнені горіхи, родзинки, мед і цукор за смаком. Ретельно перемішуємо все з вершками.
5. Кутю подаємо на різдвяний стіл охолодженою.
Кутя з пшеничної крупи
Інгредієнти:
Пшенична крупа - 1 стакан
Мак - 70 г
Ізюм – 1-2 ст. л
Мед – 1 ч. л.
Волоські горіхи - 0,5
Цукор за смаком
Курага для прикраси
Приготування:
1. Мак заливаємо окропом. Даємо деякий час настоятися.
2. Мак пропускаємо через м'ясорубку (можна так само подрібнити його в блендері або перетерти в ступці)
3. Варимо пшеничну крупу в співвідношенні 1 до 3 до готовності 20 хвилин.
4. Ізюм промиваємо, горіхи дрібно рубаємо або подрібнюємо в блендері.
5. Змішати всі інгредієнти. Перемішуємо, зверху кутю прикрашаємо курагою.
Як повідомляв Знай.uа, з чорною ікрою, шампанським та феєрверками: Як козаки святкували Різдво 300 років тому
Також портал Знай.uа писав, спосіб приготування традиційних "пампух" за Галицькою рецептурою: найкраще, що можна подати після куті на Різдво