Різдвяні свята завжди наповнені особливою атмосферою, адже це час, коли родини та друзі збираються разом за одним столом. Однією з центральних страв цього чарівного вечора стає кутя, йдеться на сайті українського кулінара Євгена Клопотенка.

Різдво, кадр з відео

На різдвяні свята спочатку традиційно готують різдвяні пісні, які завжди відрізняються особливим теплом і смаком. Потім всі сідають за стіл, насолоджуються стравами, спілкуються та дарують один одному радість.

Кутя – це традиційна і ритуальна страва. За звичаєм, глиняний горщик з кутею в куток дому несе наймолодший хлопчик. Коли на небі з’являється перша зірка, вся родина збирається за столом, а голова родини бере порцію і йде до морозу, вимовляючи слова побажання. Потім він відправляється до хліва і на пасіку, щоб в новому році був багатий врожай і щастя.

Кутя з пшениці

Інгредієнти:

  • 1 склянка пшениці
  • 4 склянки води
  • 50 г вершкового масла для щедрої куті або 2 ст. ложки соняшникової олії для пісної версії
  • 2-3 ст. ложки меду
  • 2 ст. ложки маку
  • 1 жменя волоських горіхів
  • 100 г кураги
  • 1 жменя родзинок
  • 1 лимон
  • 1 см кореня імбиру.

Кутя. Фото: Подробиці
Кутя. Фото: Подробиці

Популярні новини зараз

Гороскоп на сьогодні 20 грудня: комунікабельність Близнюків, пригоди Стрільців та зміни в планах Водоліїв

Різдво і Новий рік під загрозою: чи готують росіяни обстріли на святкові дні і яким містам краще стерегтись

ПриватБанк змінив ліміти на видачу готівки: яку суму можна зняти

Пенсіонерів позбавлять виплат у 2026 році: що потрібно встигнути зробити

Показати ще

Спосіб приготування:

Залийте склянку пшениці 4 склянками води та залиште на ніч для набухання. Наступного дня злийте воду, знову залийте 4 склянками води та варіть пшеницю на повільному вогні близько 1 години до повної готовності. Якщо після варіння залишилася вода, її треба злити. В теплу пшеницю додайте 50 г вершкового масла, щоб смак був більш насиченим. Для пісної версії замініть масло на 2 ст. ложки соняшникової олії.

Наріжте кубиками 100 г кураги. Якщо курага жорстка, попередньо запарте її в окропі на 5 хвилин. Додайте курагу та родзинки в кашу. Додайте 2 ст. ложки маку і натріть 1 см кореня імбиру.

Порубайте волоський горіх та додайте їх в суміш. Натріть цедру лимона на дрібній тертці та додайте в кутю разом з 2-3 ст. ложками меду. Полийте суміш 1-2 ст. ложками лимонного соку і ретельно перемішайте. Залиште кутю настоюватися в холодильнику мінімум на 2 години.