Різдвяні свята завжди наповнені особливою атмосферою, адже це час, коли родини та друзі збираються разом за одним столом. Однією з центральних страв цього чарівного вечора стає кутя, йдеться на сайті українського кулінара Євгена Клопотенка.
На різдвяні свята спочатку традиційно готують різдвяні пісні, які завжди відрізняються особливим теплом і смаком. Потім всі сідають за стіл, насолоджуються стравами, спілкуються та дарують один одному радість.
Кутя – це традиційна і ритуальна страва. За звичаєм, глиняний горщик з кутею в куток дому несе наймолодший хлопчик. Коли на небі з’являється перша зірка, вся родина збирається за столом, а голова родини бере порцію і йде до морозу, вимовляючи слова побажання. Потім він відправляється до хліва і на пасіку, щоб в новому році був багатий врожай і щастя.
Кутя з пшениці
Інгредієнти:
- 1 склянка пшениці
- 4 склянки води
- 50 г вершкового масла для щедрої куті або 2 ст. ложки соняшникової олії для пісної версії
- 2-3 ст. ложки меду
- 2 ст. ложки маку
- 1 жменя волоських горіхів
- 100 г кураги
- 1 жменя родзинок
- 1 лимон
- 1 см кореня імбиру.
Гороскоп на сьогодні 20 грудня: комунікабельність Близнюків, пригоди Стрільців та зміни в планах Водоліїв
Різдво і Новий рік під загрозою: чи готують росіяни обстріли на святкові дні і яким містам краще стерегтись
ПриватБанк змінив ліміти на видачу готівки: яку суму можна зняти
Пенсіонерів позбавлять виплат у 2026 році: що потрібно встигнути зробити
Спосіб приготування:
Залийте склянку пшениці 4 склянками води та залиште на ніч для набухання. Наступного дня злийте воду, знову залийте 4 склянками води та варіть пшеницю на повільному вогні близько 1 години до повної готовності. Якщо після варіння залишилася вода, її треба злити. В теплу пшеницю додайте 50 г вершкового масла, щоб смак був більш насиченим. Для пісної версії замініть масло на 2 ст. ложки соняшникової олії.
Наріжте кубиками 100 г кураги. Якщо курага жорстка, попередньо запарте її в окропі на 5 хвилин. Додайте курагу та родзинки в кашу. Додайте 2 ст. ложки маку і натріть 1 см кореня імбиру.
Порубайте волоський горіх та додайте їх в суміш. Натріть цедру лимона на дрібній тертці та додайте в кутю разом з 2-3 ст. ложками меду. Полийте суміш 1-2 ст. ложками лимонного соку і ретельно перемішайте. Залиште кутю настоюватися в холодильнику мінімум на 2 години.
- Раніше портал Знай писав про новорічний рецепт, який зникає зі столу швидше за бутерброди з ікрою: закуска з хамона і хурми.
- Також портал повідомляв про мінікішів з червоною рибкою та броколі: коли потрібно і корисно, і смачно, рецепт.
- Крім того, ми інформували про рецепт святкового салату "Арлекін" із куркою та грибами: ідеальний для зустрічі 2026 року Червоного Коня.