У цій запіканці гармонійно поєдналися гострий м’ясний соус, оксамитовий соус бешамель з ноткою мускатного горіха та, звичайно ж, тягучий сир. Шматочок цієї страви після важкого дня зігріє не лише шлунок, а й душу.
Аромат, що витає кухнею під час її приготування, неймовірний, а сама запіканка ситна та насичена смаком.
Для приготування знадобляться наступні продукти:
для м'ясного соусу:
Опалювальний сезон: коли стартує у різних містах України
В Україну завезли небезпечну для життя продукцію: покупців просять перевіряти товари у магазинах
Нові правила грошових переказів: які суми стануть приводом для перевірки
Дату зимових канікул буде змінено: до чого готуватись батькам і школярам
- 1 цибулина (приблизно 160 г);
- 300 г грибів;
- 4 зубчики часнику;
- 1 столова ложка (приблизно 10 г) свіжого базиліка;
- 2 столові ложки олії;
- 500 г м'ясного фаршу;
- 1 чайна ложка орегано;
- 1 чайна ложка солодкої паприки;
- ½ чайної ложки майорану;
- ½ чайної ложки кайенського перцю;
- сіль і перець за смаком;
- 1 банка помідорів (приблизно 400 г);
- 1 столова ложка томатної пасти (приблизно 35 г).
для соусу бешамель:
- 2 столові ложки вершкового масла (приблизно 30 г);
- 2 столові ложки борошна (приблизно 30 г);
- 500 мл молока;
- ½ чайної ложки мускатного горіха;
- сіль і перець за смаком;
додатково:
- 300 г макаронів;
- 1 кулька моцарели (приблизно 125 г).
Приготування
Дрібно наріжте одну велику цибулину. Очистіть 300 г грибів і наріжте їх півмісяцями товщиною приблизно 2 мм. Дрібно наріжте свіжий базилік і крупно наріжте чотири зубчики часнику.
Розігрійте дві столові ложки олії у великій сковороді. Додайте нарізану кубиками цибулю та пасеруйте кілька хвилин, доки вона не стане напівпрозорою.
Додайте нарізані гриби до пасерованої цибулі та готуйте на середньому вогні, постійно помішуючи, поки вони значно не зменшаться в розмірі та не набудуть гарного кольору. Це займе 3-4 хвилини.
Після цього часу додайте 500 г фаршу; смажте його ще 4-5 хвилини, поки він не втратить свою сирість.
Додайте до м’яса, грибів та цибулі подрібнений часник, пів чайної ложки майорану, чайну ложку орегано, чайну ложку солодкої паприки, пів чайної ложки кайенського перцю, три середні дрібки солі та дві щедрі дрібки меленого чорного перцю. Обережно помішуйте, доки спеції рівномірно не розподіляться.
Додайте до соусу 400 г нарізаних помідорів і столову ложку томатної пасти з гіркою. Злегка перемішайте, щоб рівномірно розподілити інгредієнти. Нарешті, додайте нарізаний базилік, перемішайте ще раз і дайте покипіти приблизно хвилину, доки соус не закипить. Як тільки це станеться, зніміть каструлю з вогню.
Приготуйте соус бешамель. У каструлі середнього розміру розтопіть 30 г вершкового масла. Потім додайте 30 г борошна та варіть, постійно помішуючи, доки воно не втратить свою сирість і не почне виділяти гарний, злегка горіховий аромат. Зменште вогонь під каструлею до мінімуму та додайте половину відкладеного молока. Перемішуйте до повного поєднання та однорідності. Як тільки борошно та масло повністю розчиняться в молоці, додайте решту рідини, збільште вогонь до середнього та доведіть все до слабкого кипіння, постійно помішуючи. Коли соус загусне до консистенції рідкого заварного крему, повністю вимкніть вогонь та приправте до смаку сіллю, чорним перцем та ½ чайної ложки мускатного горіха.
Киньте 300 г макаронів у киплячу підсолену воду та варіть до стану "аль денте" .
Налийте трохи соусу бешамель на дно жаростійкої форми та рівномірно розподіліть його. Покладіть половину звареної пасти та половину м’ясного соусу зверху на соус. Акуратно розподіліть його по пасті, утворюючи товстий томатно-м’ясний шар. Повторіть шари в такому порядку: соус бешамель, паста, м’ясний соус, соус бешамель. Зверху покладіть кульку моцарели, розірваної на шматочки.
Поставте запіканку в розігріту до 180 °C духовку (верхній-нижній нагрів) на 30-40 хвилин, поки сир не розплавиться і гарно не пропечеться.
Вийміть готову запіканку з духовки та дайте їй охолонути приблизно 5-10 хвилин. Безпосередньо перед подачею посипте кількома листочками свіжого базиліка.
Смачна та ароматна запіканка готова. Це чудова ідея для вечері чи родинного обіду. Від неї не відмовляться ні дорослі, ні діти.
Раніше портал Знай писав про морквяний торт із ніжнім сирним кремом: насолода та користь у кожному шматочку.
Крім того, ми повідомляли про справжній осінній десерт: готуємо смачний та ароматний гарбузовий торт, рецепт.
Також портал інформував про зігріваючий сирний суп з домашньою локшиною: ароматне диво для довгих осінніх вечорів, рецепт.