Тісто, що використовується для приготування пасок, може бути м'яким та солодким.

Традиційно, паска — це випічка з особливо м'якого тіста, що містить в собі багато яєць та цукру. Додатково до тіста додають розмочені в молоці курагу, цукати або інші сухофрукти, а також розпушувачі — дріжджі або соду.

Великодня паска, начинка, фото: Знай.ua

Українські паски мають форму округлого буханця, прикрашеного різними символічними елементами. Це можуть бути хрестики, рушники, різні символі зі світлих тканин, та інші.

Пекти паски — це не лише гастрономічний процес, а й духовний. За віруванням, паска символізує Христове воскресіння та об'єднує людей під час святкування Великодня.
Рецепт м'якої паски, яку можна приготувати на чотири буханки, складається з таких інгредієнтів:

Популярні новини зараз

Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку

Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень

Показати ще
  • 450 г борошна;
  • 6 г швидкої дії сухих дріжджів;
  • 250 г молока;
  • 5 яєць;
  • 130 г цукру;
  • 150 г цукатів;
  • 150 г вершкового масла;
  • щіпка солі;
  • ванілін та спеції до свого смаку.

Спочатку необхідно збити молоко, яйця та цукор в однорідну суміш. Яйця повинні бути холодними, а молоко кімнатної температури. Додати до цього тіста дріжджі, борошно, дрібку солі, ванілін та спеції на смак. Збити тісто за допомогою тістоміса або замісити його руками. Тісто повинно бути трохи рідким та липким.
Нарізати вершкове масло на кубики й додавати його по одному в тісто. Поступово змішувати, поки суміш не стане більш еластичною та відійде від стінок. Перенести готове тісто в миску, попередньо змащену соняшниковою олією. Залишити протягом 2-3 годин, щоб тісто збільшилося в об'ємі вдвічі.

Крашанки, скріншот з відео

Далі обімкнути тісто руками, змащеними олією, щоб утворилися бульбашки повітря. Запакувати тісто в плівку в кілька шарів та залишити в холодильнику на ніч або декілька днів.

Перед використанням повторно обімкнути тісто та додати цукати. Родзинки та курагу також можна додати до начинки. Розділити тісто на чотири частини та наповнити паперові форми на 1/3. Розмістити форми в теплому місці для підйому на 2-3 години. Тісто повинно піднятися вдвічі.

Попередньо розігріти духовку до 180°. Пекти паски до готовності протягом 40-60 хвилин, в залежності від духовки. Під час запікання прикрийте верхівки пасок фольгою, щоб вони не підгоріли.

Щоб зберегти паски свіжими та запобігти їхньому черствінню, зберігайте їх в поліетиленовому пакеті або оберніть рушником і покладіть в каструлю.

Раніше ми розповідали: Рецепт торта "Золотий ключик" зі згущеним молоком, який переплюне "Київський" та "Прагу"

Нагадуємо: Що має бути на Великдень у кошику і чому не можна брати сіль, фрукти та алкоголь до церкви

Також: Ціни на яйця перед Великоднем почали здавати позиції