Паска - один із найголовніших атрибутів святкового столу на Великдень. Солодка здоба, приготовлена за особливими правилами, символізує присутність Бога у житті тих, хто її готував.
Паска або, як її ще називають, хліб вічного життя, зазвичай готують у Чистий четвер чи напередодні самого свята. Пропонуємо вам рецепт традиційної великодньої паски, від якої ваші гості точно будуть у захваті.
Інгредієнти:
- молоко – 500 мл
- борошно - 1 кг
- масло – 200 г
- яйця – 6 шт
- цукор – 300 г
- родзинки – 275 г
- ванільний цукор -1 ч. л
- дріжджі – 12 г сухих або 50 г звичайні та щіпка солі.
Приготування:
Спочатку потрібно розчинити дріжджі в теплому молоці, потім додати 500 г борошна, замісивши опару. Накрити ємність рушником і прибрати в тепле місце на 30 хвилин, поки опара не підніметься вдвічі.
За цей час ви повинні відокремити білки від жовтків. Жовтки розтерти із цукром до білого кольору. Білки збити в тугу піну. У опару, яка вже підійшла, додати жовтки з цукром, сіль, добре перемішати, додати масло, замісити. Порціями акуратно додати білки, ретельно вимішуючи тісто. Порційно додати решту просіяного борошна остаточно вимісити тісто, накрити ще раз рушником і прибрати в тепле місце на 1 годину. Тісто має збільшитись приблизно в 2 рази.
За цей час готуємо начинку із сухофруктів і заливаємо окропом, промиваємо та висушуємо. Висушені родзинки посипати борошном і перемішати, щоб усі родзинки були обваляні в борошні. У тісто, яке підійшло, додати ізюм, добре перемішати і відставити на 10 хвилин.
Коли скасують графіки відключення світла: хто та як формував черги
Масштабне березневе підвищення пенсій: 2300 отримають не всі
Багатогодинні черги до ТЦК відміняються: у "Резерв+" запрацювала довгоочікувана функція
Українцям виплатять по 4 500 гривень: кому пощастить отримати допомогу
Змастити маслом і злегка посипати борошном або манкою, щоб потім паски легко було дістати. Заповнюємо 1/3 форми, потім відкладаємо ще на 10 хвилин.
Розігріваємо духовку до 100 °C. Тісто у формах трохи змащуємо яйцем зверху (використовуємо жовтки) не щільним шаром і ставимо у духовку. Тримаємо за такої температури не більше 10 хвилин, потім збільшуємо температуру до 180°C і випікаємо паски до готовності (приблизно 45-50 хвилин).
Нагадаємо, як правильно варити яйця у холодній та гарячій воді: головні правила перед легким процесом.
Раніше ми повідомляли, що це варто знати всім українцям перед Великоднем-2023: паскудні паски, кольоровий захід сонця, зозуля та інші прикмети.