Кулінар Олена Сагун вирішила поділитися знайденим старим рецептом з книги 1913 року. Це рецепт пирога, який не вимагає великих витрат, зокрема не потребує ні яєць, ні масла.
Рецептом жінка поділилася на своїй сторінці в Instagram. Рецепт досить простий, але не менш смачний та поживний.
У книзі 1913 року “Страви й напитки на Україні” З. Клиновецької я зустріла кілька пирогів, основою для яких було дуже просте тісто зі сметани та борошна. Ні яєць, ні масла. Тісто вийшло щільне, але водночас в міру пухке, не тверде.
Для форми діаметром 20-22 см
– приблизно 180 г борошна
– 150 г сметани 15-20%
– 1/2 ч.л. соди
– 2 ст.л. цукру
– цедра лимона (в оригіналі не було, я додала задля аромату)
– 450 г яблучного конфітюру
Розмір виплат зміниться: що чекає на пенсіонерів у 2025 році
Телефон у ліжку - пряма дорога до могили: чим небезпечний смартфон поруч із вами під час сну
Терміново біжіть до супермаркету, поки не почалися тривалі відключення світла: що потрібно купити кожному українцеві
Українцям виплатять по 4 500 гривень: кому пощастить отримати допомогу
Приготування
За начинку можна зробити конфітюру, а можна використати будь-яке дуже густе варення/повидло. Далі переходьте до тіста.
У глибоку миску насипте борошно, змішайте його з содою, цукром, та лимонною цедрою. Додайте сметану, перемішайте спочатку ложкою, потім починайте місити рукою. За потреби можна додати ще трохи борошна. Вийде пружне, але досить пухке тісто, трохи схоже на дріжджове.
Далі ⅔ тіста розкатайте або руками розтягніть у пласт, трохи більший за діаметр форми (притрушуйте тісто борошном, щоб не липло до робочої поверхні та качалки).
Перекладіть пласт у форму, притисніть тісто до бортиків, викладіть на тісто начинку. Накрити начинку можна просто пластом розкатаного тіста, яке залишилося, і защипнути його по краях. А можна порізати на смужки і зробити клітку з тіста, ніби вишиванку.
Випікати при 180 градусах 40-45 хв.
Нагадаємо, ми писали, що насичений та смачний брауні за 30 хвилин у духовці: шоколаду ніколи не буває багато.
Як повідомляв "Знай.ua" італійці не пробачать: чому не можна ламати чи різати спагеті перед приготуванням.
Також "Знай.ua" інформував, маринована фіолетова капуста за швидким рецептом від Ярославського з "МастерШеф": нікого не залишить байдужим.