Процес випікання хліба зазвичай дуже клопіткий: потрібно правильно вибрати муку, знати, як поводитися з дріжджами.

Це часом зупиняє домашнього кулінара і не дає порадувати близьких випіканням власного приготування. Але не в цьому випадку: у запропонованому рецепті немає жодних заквасок та розпушувачів. Цей хліб можна спекти, використовуючи лише два основні інгредієнти: гречку та воду.

Оригінальним рецептом поділився на своєму youtube-каналі Papa Vegan кулінар Костянтин Осколкін.

Для хліба з гречки знадобиться:

  • - 500 грам зеленої гречки
  • - 10 грам органічної солі
  • - 7 грам рожевої солі
  • - вода

На першому етапі зелену гречку потрібно промити, потім злити воду і додати 200 г чистої фільтрованої води та залишити на 12 годин, щоб розпочався процес ферментації. Іноді помішувати, щоб рівномірно розподілялася волога.

Популярні новини зараз

Коли скасують графіки відключення світла: хто та як формував черги

"Бусифікацію" обіцяють викорінити: ТЦК застосують новий підхід до мобілізації

Пенсіонерам "навісять" новий фінансовий тягар: ніяких пільг не чекайте

Українцям виплатять по 4 500 гривень: кому пощастить отримати допомогу

Показати ще

Костянтин Осколкін, скриншот youtube Papa Vegan

На другому етапі вологу гречку потрібно знову промити, додати органічну та рожеву сіль, 350 грам води та подрібнити у блендері. Можна додати спеції, вони додадуть хлібу приємного запаху, але не завадять ферментації. Подрібнену масу переливаємо у прозору чашу та залишаємо ще на 12 годин. Якщо тісто вийде занадто густим, його потрібно розбавити водою, інакше воно погано підніматиметься. А якщо занадто рідким – можна досипати суху гречку, тоді хліб матиме вкраплення зерен.

На третьому етапі через 12 годин у тесті з'являться пори, тепер його можна відправляти в духовку. Потрібно перекласти тісто у форму для випікання, зверху посипавши насінням соняшника, гарбуза або кунжуту для краси та смаку. Випікаємо півтори години за температури 190 градусів.

Костянтин Осколкін, скриншот youtube Papa Vegan

Після виймаємо хліб із духовки, загортаємо в рушник і даємо охолонути.

Нагадаємо про те, чому не можна знімати шкірку з овочів і лити масло: дії на кухні, які отруюють вашу їжу.

Раніше ми повідомляли, просто додайте цей таємний інгредієнт і аджика вийде ідеальною: простий рецепт закуски.