Процес випікання хліба зазвичай дуже клопіткий: потрібно правильно вибрати муку, знати, як поводитися з дріжджами.
Це часом зупиняє домашнього кулінара і не дає порадувати близьких випіканням власного приготування. Але не в цьому випадку: у запропонованому рецепті немає жодних заквасок та розпушувачів. Цей хліб можна спекти, використовуючи лише два основні інгредієнти: гречку та воду.
Оригінальним рецептом поділився на своєму youtube-каналі Papa Vegan кулінар Костянтин Осколкін.
Для хліба з гречки знадобиться:
- - 500 грам зеленої гречки
- - 10 грам органічної солі
- - 7 грам рожевої солі
- - вода
На першому етапі зелену гречку потрібно промити, потім злити воду і додати 200 г чистої фільтрованої води та залишити на 12 годин, щоб розпочався процес ферментації. Іноді помішувати, щоб рівномірно розподілялася волога.
Ваша пенсія може бути значно вищою: як змусити ПФУ доплачувати 1300 грн щомісяця
Заборони Великодня-2025: як не порушити святість свята 20 квітня
Чоловікам пропонують останній шанс: як вирішити проблеми з ТЦК віддалено
В українців "відіжмуть" землю, а ви і не знатимете – як убезпечити майно
На другому етапі вологу гречку потрібно знову промити, додати органічну та рожеву сіль, 350 грам води та подрібнити у блендері. Можна додати спеції, вони додадуть хлібу приємного запаху, але не завадять ферментації. Подрібнену масу переливаємо у прозору чашу та залишаємо ще на 12 годин. Якщо тісто вийде занадто густим, його потрібно розбавити водою, інакше воно погано підніматиметься. А якщо занадто рідким – можна досипати суху гречку, тоді хліб матиме вкраплення зерен.
На третьому етапі через 12 годин у тесті з'являться пори, тепер його можна відправляти в духовку. Потрібно перекласти тісто у форму для випікання, зверху посипавши насінням соняшника, гарбуза або кунжуту для краси та смаку. Випікаємо півтори години за температури 190 градусів.
Після виймаємо хліб із духовки, загортаємо в рушник і даємо охолонути.
Нагадаємо про те, чому не можна знімати шкірку з овочів і лити масло: дії на кухні, які отруюють вашу їжу.
Раніше ми повідомляли, просто додайте цей таємний інгредієнт і аджика вийде ідеальною: простий рецепт закуски.