Процес випікання хліба зазвичай дуже клопіткий: потрібно правильно вибрати борошно, знати, як поводитися з дріжджами. Це часом зупиняє домашнього кулінара і не дає порадувати близьких випічкою власного приготування.

Але не в цьому випадку: в пропонованому рецепті немає ніяких заквасок і розпушувачів. Цей хліб можна спекти, використовуючи лише два основних інгредієнта: гречку і воду.

Оригінальним рецептом поділився на своєму youtube-каналі Papa Vegan кулінар Костянтин Осколкін.

Для хліба з гречки знадобиться:

  • - 500 грам зеленої гречки
  • - 10 грам органічної солі
  • - 7 грам рожевої солі
  • - вода

На першому етапі зелену гречку потрібно промити, потім злити воду і додати 200 грам чистої фільтрованої води і залишити на 12 годин, щоб почався процес ферментації. Іноді помішувати, щоб рівномірно розподілялася волога.

Костянтин Осколкін, скриншот youtube Papa Vegan

Популярні новини зараз

Індексація пенсій у 2025 році буде не для всіх: хто опиниться за бортом підвищень

Підлітки понівечили жінку і скинули її зі скелі: найстаршого злочинця стратили за допомогою тортур

Перевірки від газовиків вийшли на новий рівень: українцям розповіли про документ, який треба підписати

Коли скасують графіки відключення світла: хто та як формував черги

Показати ще

На другому етапі вологу гречку потрібно знову промити, додати органічну і рожеву сіль, 350 грам води і подрібнити в блендері. Можна додати спеції, вони додадуть хлібу приємний запах, але не завадять ферментації. Подрібнену масу переливаємо в прозору чашу і залишаємо ще на 12 годин. Якщо тісто вийде занадто густим, його потрібно розбавити водою, в іншому випадку воно буде погано підніматися. А якщо занадто рідким - можна досипати сухої гречки, тоді хліб буде мати вкраплення зерен.

На третьому етапі, через 12 годин, у тісті з'являться пори, тепер його можна відправляти до духовки. Потрібно перекласти тісто в форму для випікання, зверху посипавши насінням соняшнику, гарбуза або кунжуту для краси і для смаку. Випікаємо півтори години при температурі 190 градусів.

Костянтин Осколкін, скриншот youtube Papa Vegan

Після виймаємо хліб з духовки, загортаємо в рушник і даємо охолонути.

Хліб, скриншот youtube Papa Vegan

Знай.ua нагадує: Чудодійна калина з медом впорається з будь-якими хворобами: готуємо вітамінну бомбу на зиму

Як раніше повідомляв Знай.ua: Євген Клопотенко вигадав новий спосіб запікання яблук: потрібні лише згущене молоко і сіль

Також Знай.ua писав: Плацинда, мамалига та сармале: Костянтин Грубич розкрив секрети приготування традиційних бесарабських страв