Щороку 14 серпня православні християни святкують Маковія, або Медовий Спас. Люди святять воду, квіти і мак. З цього дня починається двотижневий Успенський піст. На свято Маковія печуть макові булочки, пироги, печиво і коржики. Рекомендуємо приготувати смачні рулети, пряники та млинці з маком.
Читайте Знай в Google News!
Рулет з маком
Інгредієнти:
- 250 г борошна
- 125 мл води
- 1 ст. л. цукру
- 1 ст. л. рослинної олії без запаху
- 1/4 ч. л. солі
- Цедра 1/4 лимона або апельсина
- Ванілін - на кінчику ножа
- 5 г сухих дріжджів
Для макової начинки:
- 1 чашка маку
- 1/3 склянки родзинок
- 1/3 склянки волоських горіхів
- 1/3 склянки цукатів (або цедра 1/2 лимона або апельсина)
- 2 ст. л. цукру
- 2 ст. л. меду
- 1 ст. л. крохмалю
- Ванілін, кориця – кардамон - за смаком
Перевірки від газовиків вийшли на новий рівень: українцям розповіли про документ, який треба підписати
Українцям приготували нові виплати: хто отримуватиме 4500 грн щомісяця
Українцям виплатять по 4 500 гривень: кому пощастить отримати допомогу
Українців попередили про три місяці без пенсії: у кого будуть проблеми з ПФУ
Приготування:
У глибокій мисці розтерти дріжджі з половиною цукру. Залишити на 10-15 хвилин. Замісити тісто, частинами додаючи воду, просіяне борошно, цукор, сіль, масло і дрібно натерту цедру. Воно повинно бути еластичним і не липнути до рук. Готове тісто накрити рушником і залишити підходити на 1 годину або до збільшення в обсязі у два рази. Обім'яти і дати ще раз підійти протягом 30 хвилин.
Відміряти 300 мл маку і залити його окропом, ретельно розмішати і відкинути на сито. Повернути мак в каструлю, залити 0,5 л окропу, довести до кипіння і варити, поки рідина повністю не вбереться. Відварений мак подрібнити за допомогою м'ясорубки або блендера. Змішати з родзинками, подрібненими горіхами, цукатами або цедрою, цукром, медом і крохмалем. Додати спеції.
Розкачати тісто в пласт розміром 35х40 см. Начинку рівномірно розподілити по тісту, відступаючи 2-3 см від краю. Згорнути в рулет, добре защипати краї і викласти на застелене пергаментом деко швом вниз. Залишити на 1 годину, накривши рушником. Перед тим, як поставити в духовку, змастити рулет міцним солодким чаєм.
Випікати маковий рулет 40-45 хвилин в розігрітій до 180 С духовці. Готовий гарячий рулет з маком змастити цукровим сиропом, звареним з розрахунку 0,5 склянки цукру на 3 ст. л. води.
Маковий рулет з родзинками і халвою
Інгредієнти:
Для тіста:
- 250 г (10 повних столових ложок) борошна
- 6 ст. ложок рослинної олії без запаху
- Щіпка цукру
- Трохи морської солі
- 100 мл води
Для начинки:
- 300 г маку
- 100 г цукру
- 100 г волоських горіхів
- 100 г родзинок
- 25 г сухарів
- Цедра одного лимона
- 100 г халви
Приготування:
Борошно змішати з рослинною олією, додати воду кімнатної температури, трохи цукру і морської солі. Замісити тісто. Накрити його харчовою плівкою і залишити на пів години постояти, щоб набухла клейковина. Мак промити теплою водою, залити окропом і варити близько 15 хвилин. Процідити мак через подвійний шар марлі і дуже добре віджати.
Остиглий мак пропустити через м'ясорубку або подрібнити в блендері з цукром мінімум три рази. До маси додати 100 г горіхів, попередньо підсмажених на сковорідці і подрібнених. Потім додати промиті родзинки, сухарі, дрібно натерту цедру лимона і халву. Ретельно перемішати.
Тісто розділити на кілька частин і тонко розкачати на присипаній борошном поверхні. Викласти зверху начинку і згорнути в щільний рулет. Змастити підсолодженою водою або чаєм, за бажанням присипати маком. Відправити рулети в розігріту до 180 С духовку на 30-40 хвилин. Перед подачею остудити.
Медові пряники з маком
Інгредієнти:
- 2,5 склянки борошна
- 0,7 склянки м'якого вершкового масла
- 0,25 склянки меду
- 0,7 склянки цукру
- 1 яєчний жовток
- Дрібка ванілі
- 3 столових ложки маку
- 0,5 чайної ложки меду
Приготування:
За допомогою блендера або міксера збийте вершкове масло, цукор і мед. Вбийте яєчний жовток і додайте ваніль, перемішайте. Додайте лимонну цедру, борошно і соду. Добре все перемішайте. Розділіть тісто на дві частини, розкачайте кожну частину у довгасту форму.
Обкатайте тісто в маці та загорніть у харчову плівку і поставте на ніч у холодильник. Зранку дістаньте охолоджене тісто і наріжте його кружечками завтовшки приблизно 0,5 сантиметра кожен. Викладіть печиво на форму для запікання і поставте в розігріту духовку на 10-12 хвилин. Готове печиво охолодіть і можете подавати на стіл.
Макові млинці з медом
Інгредієнти:
- 1 склянка борошна
- 3/4 склянки молока
- 1 столова ложка оцту
- 1 столова ложка лимонного соку
- 1 яйце
- 2 столових ложки розтопленого вершкового масла
- Дрібка ванілі
- 2 столових ложки цукру
- 1 чайна ложка пекарського порошку
- 0,5 чайної ложки соди
- 1 чайна ложка маку
- 1 чайна ложка лимонної цедри
Приготування:
Молоко, оцет і лимонний сік з'єднайте в тарілці та відставте на 10 хвилин. Через 10 хвилин додайте яйце, розтоплене вершкове масло і ваніль. В іншій тарілці перемішайте всі сипучі інгредієнти: борошно, цукор, сіль, соду, пекарський порошок, мак, лимонну цедру. З'єднайте рідкі та сипучі інгредієнти, щоб вийшло тісто без грудочок. Підсмажте млинці на сковороді і подавайте з медом.
Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше
Нагадаємо, апетитні кабачки з начинкою - рецепт фарширування для тих, хто піклується про своє здоров’я
Як повідомляв портал "Знай.uа", домашнє ігристе вино зі смородинового листя – рецепт ідеального літнього напою для душі
Також Знай.uа" писав, шоколадна ковбаса зі згущеним молоком - як приготувати райські ласощі за декілька хвилин