Кабачки — це простий і дієтичний продукт. У 100 грамах цього овоча всього 24 ккал. У кабачках містяться вітаміни А, В1, В2, С, РР, а також мікро- та макроелементи: калій, кальцій, магній, цинк, мідь, фосфор і натрій.
Крім того кабачок багатий клітковиною, яка покращує роботу кишківника. Він знижує рівень холестерину в крові, виводить солі з організму. Водночас кабачок універсальний продукт з якого можна приготувати безліч страв.
Суп з кабачків
Інгредієнти:
- 2 кабачки, натертих на тертці
 - 0,5 л курячого або овочевого бульйону
 - 100 мл вершків 10% жирності
 - 3 середніх картоплини, нарізані кубиками
 - половинка дрібнопорізаної ріпчастої цибулі
 - 2 рубаних зубчики часнику
 - 3 гілочки чебрецю
 - 4 скибочки білого хліба
 - 20 г вершкового масла
 - 1 ст. ложка оливкової олії
 - сіль
 - чорний перець
 
Приготування:
Українців обтяжать додатковою платіжкою: за що доведеться віддати до 1000 грн
ПриватБанк готує нові тарифи: за що доведеться платити
Непридатних будуть мобілізовувати: ВЛК скасовують статуси ухилянтам, ТЦК вже чекає
Банки почнуть блокувати пенсійні картки: стареньких попередили про нові обмеження
Хліб наріжте брусочками та підрум'яньте в духовці протягом 10-12 хвилин. У каструлі з товстими стінками розігрійте оливкову олію і вершкове мало. Додайте цибулю, часник і пасеруйте близько 5 хвилин на середньому вогні. Додайте гілочки чебрецю, картоплю та долийте 100-150 мл води і тушкуйте близько 10 хвилин до готовності картоплі. Потім додайте кабачок, посоліть, долийте бульйон і готуйте ще 10 хвилин.
Витягніть зі страви гілочки чебрецю. Перелийте суп в блендер і подрібніть до стану пюре. Перелийте суп в каструлю, додайте вершки. На середньому вогні доведіть до появи перших бульбашок і вимикайте. Подавайте, скропивши оливковою олією. Поперчіть і прикрасіть сухариками.
Літній салат зі свіжих кабачків
Інгредієнти:
- Кабачок 1 шт.
 - Чилі 2 шт.
 - Лайм 1 шт.
 - Оливкова олія 2-4 ст. л
 - Гірчиця 1 ст. л
 - Базилік 2-3 гілочки
 
Приготування:
Очистити кабачки від шкірки. Нарізати тонкими пластинками овочерізкою по всій довжині. Змішати в тарілці з дрібно нарізаним чилі. Для приготування заправки у банці потрібно змішати сік лайма, вдвічі більше оливкової олії, гірчицю. Закрийте банку кришкою і добре струсіть близько двох хвилин, щоб вийшла однорідна емульсія. Полийте заправкою кабачки.
Кабачки в паніровці
Інгредієнти:
- Кабачок 2 шт.
 - Панірувальні сухарі 100 г
 - Сир твердий 50 г
 - Яйце 1 шт.
 - Борошно 100 г
 - Щіпка сухого кропу
 - Сік половини лимона
 - Рослинна олія для смаження
 
Приготування:
Наріжте кабачки брусочками. Змішайте жовток яйця і 20 мл води. Окремо змішайте натертий сир і сухарі. Вмочіть кабачки спочатку в борошні, потім в яйці, потім в суміші сиру і сухарів. Обсмажте кабачки на розігрітій сковороді з двох сторін. При подачі посипте сухим кропом, полийте соком лимона.
Малосольні кабачки
Інгредієнти:
- Кабачки 1 кг
 - Часник 2 зубчики
 - Кріп, петрушка по 2 г
 - Вода 1 л
 - Сіль 2 ст. л
 - Цукор 1,5 ст. л
 - Лавровий лист 2 шт.
 - Кмин, гвоздика, коріандр, чорний перець за смаком
 
Приготування:
Для приготування розсолу у воду додайте сіль, цукор, трохи підігрійте і досипте прянощі і лавровий лист. Подрібніть зелень і покладіть на дно посуду, де ви будете солити кабачки. Додайте туди рубаний часник. Наріжте кабачки на тонкі смужки. Викладіть їх на зелень і залийте охолодженим до кімнатної температури розсолом.
Залиште кабачки на 6-8 годин у теплому місці. Після цього їх можна їсти. Малосольні кабачки можуть зберігатися в холодильнику до чотирьох днів.
Оладки з кабачків
Інгредієнти:
- Кабачки 2 шт.
 - Сир брі 150 г
 - Яйце 1 шт.
 - В'ялені помідори в олії 6 шт.
 - Борошно 4 ст. л
 - Сухі прованські трави
 - Рослинна олія для смаження
 - Сіль, перець за смаком
 
Приготування:
Натерти кабачки разом зі шкіркою на великій тертці. Сформувати оладки і підсмажити на розігрітій сковороді з кожного боку. У розігрітій духовці на деко, вистелене пергаментом, викласти оладки, а зверху посипати нарізаним сиром і помідорами. Через 2-3 хвилини, як тільки сир поплив, можна діставати і подавати до столу гарячими.
Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше
Нагадаємо, печінковий, рибний, яблучний і з бринзою – 5 найкращих рецептів домашнього паштету
Як повідомляв портал "Знай.uа", абрикосове варення по-азербайджанськи — цей рецепт перевершить усі, які ви досі пробували. У вас вийдуть цілісні і кисленькі абрикоси в цукровому ароматному сиропі
Також Знай.uа" писав, мигдальний торт прикрасить будь-яке свято – простий рецепт вишуканої випічки